Home‎ > ‎About us‎ > ‎

Ervaring met charteraars


Westcoast Sailing, Altair yachtcharter - Nieuwpoort (ZEER SLECHT!)

Mijn ervaring met Westcoast sailing / Altair Yachtcharter. 
Onze openbrief aan Altair 

-----------------

Scheveningen, 8 juli 2014,

Beste mensen van Altair,

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst een jacht gehuurd bij uw organisatie.

Ik kan u niet vertellen hoe negatief deze ervaring was....... de lijst van vervelende momenten met jullie is eindeloos. Het zit hem al in jullie hautaine houding naar de klanten toe, naar hoe jullie zaken op papier hebben gezet, de eindeloze kleine lettertjes, de wijze waarop jullie de borg verlangen etc. Jullie halen het bloed onder de nagels van huurders weg en de zeilvakantie is bij voorbaat al bedorven.

Ik kan u zeggen dat ik NOOIT en NOOIT meer een boot bij jullie zal betreden..ondanks het feit dat ik belang heb bij een goed huur adresje in Nieuwpoort..... het voelt gewoon verschrikkelijk slecht. Bij deze zijn daarom ook alle voorlopige reserveringen geannuleerd.

Als u dit leest zult u dit wel van u af schudden maar neemt u dit maar eens aan van iemand die kriskras door Europa jachten huurt en veel charteraars mee maakt.

Kijk, dat er een keer wat stuk gaat op een boot, of niet zo schoon is, of niet functioneert... dat kan gebeuren. Dat kan ik makkelijk door de vingers zien. Ik heb zelf ook veel boten gehad en weet welke druk er op een charterbedrijf ligt en het afbreek tempo van de zee is vaak moeilijk bij te benen door een goedwillende bootbeheerder, daar ben ik mij ter dege van bewust. Maar de lijst met en irritaties vanuit de organisatie en pijnpunten t.a.v. de boot (zie hieronder) is echt te lang en meest stuitend is de steeds ontkennende en negerende wijze waarop jullie op die aangebrachte problemen reageren.... "de dieselkachel is toch niet om op zee te gebruiken", "de radar doet het wel".... probeert uw base manager mij wijs te maken.... enzovoort enzovoort.

IRRITATIES
 1. De avond van te voren mochten we aan boord komen maar we mochten niet weg zonder bij betaling terwij er nadrukkelijk van te voren is aangegeven eerder te willen inchecken om juist eerder weg te kunnen om te profiteren van het gunstige weer. Dat was een vervelende verassing aangezien het die avond goed weer was om te vertrekken i.t.t. de ochtend en we daardoor Boulogne als routepunt moesten schrappen deze tocht.
 2. De borg kan niet met de creditcard worden geregeld. Alleen baar geld of van te voren over maken. Per toeval konden we dit probleem oplossen anders hadden we allen moeten pinnen. Verhuurder leek daar niet echt soepel mee om te gaan.
 3. Olie in de bilg, dat zag er helder en nieuw uit. "Gelukkig was de olie niet zwart" werd ons mede gedeeld.
 4. Het oliepijl stond één cm boven de MAX. Geleerd dat dat niet echt goed is maar dat zal hier wel anders zijn in België... we ageren maar niet meer.
 5. Dieselkachel doet het niet (.... die is ook niet om tijdens het varen te gebruiken, zo wordt aangegeven)
 6. Driekleuren toplicht en ankerlicht doen het niet. Deze wordt die avond nog gemaakt.... hadden we uit willen varen dan had dat hierom niet gekund.
 7. Radar doet het niet..... nadat meneer er naar heeft gekeken hult hij zich in stilzwijgen. Onze hoop op een goedwerkende radar is vervlogen.
 8. Zeillat ontbreekt en om het zeil te sparen keren we die ochtend na uitvaren weer terug naar de base om het te repareren.
 9. Nadat de zeillat is gemaakt - we vroegen meneer nog of het nu écht goed vast zat - vloog er direct op zee weer uit. We hadden geen zin meer om nog eens terug te varen en de gehele tocht heeft het grootzeil geklapperd met de flap van de zeillatzak achter de boot.
 10. Rif 2 zit vast, is onklaar en onbruikbaar. Einde zeilen bij de 30kn wind die er de eerste dag staat.
 11. De genua is uitgelubberd en aan-de-wind zeilen is niet te doen.
 12. Je verwacht het niet.... de electronische kaart van het gebied zit tot onze verbazing niet in de plotter. Blijkt dat daar extra voor moet worden betaald. Veel succes met de vage kaart zonder detail.
 13. Terwijl we de passage planning maken ontdekken dat we de hele tijd met de Almanak van 2013 werken. 
 14. Ter compensatie van de niet werkende diesel kachel zijn er twee kleine 220V back up kacheltjes aan boord.... maar één daarvan doet het (inmiddels kijken we nergens meer van op).
 15. Aanwezige papieren kaart is ontoereikend voor navigatie onder de Belgische kust - maar goed dat we onze eigen kaarten mee hebben.
 16. Na een hoop gerammel blijkt dat de schroefas volledig van de motor is losgekomen. We zijn er midden in de nacht 4 uur op zee mee bezig om dat te repareren - het wachtsysteem loopt vanaf dat moment mank omdat alle hands aan dek moeten.
 17. Verstaging zit erg los, in het bijzonder D1 aan SB 
 18. Er zit speling in de roerkabels. Afwachten wanneer die de geest geven?
 19. Bordercontrol GB gaf aan dat de boot betrokken is geweest bij een verdachte situatie. Het duurde daarom ruim 2 uur voordat ze weer van boord waren nadat ze alles onderste boven hadden gehaald.
 20. Het is smerig onder de flonders maar van ons wordt verlangd dat we de boot schoon opleveren anders krijgen we de borg niet terug -aldus de aanwijzingen- dus maken we de troep van een vorige huurder maar schoon. 
 21. Daar staat tegenover dat uw documenten veel van de huurder verlangen en dat ook nog op zeer pedante wijze duidelijk maakt: "Als je bij de oplevering eerst de buitenkant van het schip schoonmaakt in plaats van binnen ben je niet goed bezig ..", aldus uw documenten.
 22. De eindafrekening voor diesel en gas is bijzonder te noemen. Er wordt €30 gerekend voor het gasverbruik (we hebben (4x water aan de kook gebracht en 1 keer penne gekookt) en €80 voor het dieselgebruik aan de hand van de motoruren vermenigvuldigd met het theoretische verbruik per uur. Resultaat is dat je twee keer zoveel diesel betaald dan dat je verbruikt. We hebben het goed bijgehouden nl. 
Maar u, nee u,.... valt niets te verwijten wanneer er een eindeloze lijst met pijnpunten worden opgesomd. Ook pijnst u er niet over om compensatie te verlenen voor de 8 gemiste zeiluren die ontstaan zijn door jullie wanprestatie (ontbreken zeillat, slechte reparatie zeillat, en repareren schroefas). Maar ik moet wel flinke bedragen met u aftikken als ik enkele uurtjes eerder wil vertrekken of een uurtje later aankom. Daarover laten uw pedante aanwijzingen geen twijfel.

Inmiddels kunt u de eerste reakties op de ervaringen met uw charterorganisatie hier lezen.

".... Wat een yachtcharter trouwens, die Westcoastsailing. Het schip had maar 24 gebreken, waarbij de losgeschoten schroefas ons vertrouwen in deze verhuurder tot nul gereduceerd heeft. Maar ook de juiste zeekaarten ontbraken, navigatieapparatuur werkte niet enz.
Happy Crew treft geen blaam, zulk geklungel kun je niet voorzien."

Zoals ik gisteren aan uw basemanager heb doorgegeven verlang ik van Altair/Westcoast sailing een mea culpa en een fatsoenlijke financiele compensatie voor de door ons gemiste zeiluren (ca 8). U dient zich daarbij te realiseren dat wij u bovendien voor grotere financiele schade hebben behoed, w.o. redding-/sleep-/repatriering-/ en reparatiekosten. Deze kosten zouden uw inhuuropbrengsten gemakkelijk kunnen overtreffen.

Hartelijke groet,
HappyCrew.nl

Erick Veldhuis

Reacties op dit artikel ---- Schrijf hier uw reaktie!Tags: ervaring met Westcoast sailing / ervaring met Altair Yacht charter. ervaring met www.westcoastsailing.be ervaring met www.altairvaarschool.com